Det ideella engagemanget har inte minskat – men förändrats. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Svårt för idrottsföreningar att få folk till styrelser

Uppdaterad
Publicerad

Många idrottsföreningar har svårt att hitta personer som kan tänka sig sitta i styrelsen. Det ideella engagemanget har inte minskat i länet – men däremot föredrar många att syssla med andra arbetsuppgifter.

I hela norra Sverige vittnar idrottsförbunden om att det kan vara knepigt att få människor att jobba i föreningars styrelser, mycket svårare än att hitta tränare och ledare.

Även i Gävleborg tycker man på idrottsförbundet att det kan vara svårt, men kommunikatören Ingela Norberg konstaterar också att forskning visar att det ideella engagemanget inte har minskat, men däremot förändrats.

Vill inte sitta i en styrelse

Att träna ett ungdomslag, koka kaffe eller göra andra punktinsatser kan kännas okej, men att sitta i en styrelse kan kännas svårare.

I Gävleborg stödjer idrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna föreningarna med att hitta ledare och styrelseledamöter.

Föreningarna får hjälp att ”tänka utanför boxen” och förändra synen på vilka man frågar, hur man ställer frågan och vilka engagemangsformer som erbjuds.

Hur får ni folk att ställa upp i din förening? Dela med dig av dina erfarenheter i vår chatt!

Finns goda exempel

Resultaten varierar så klart mellan föreningarna, men det finns goda exempel på föreningar som fått ett rejält lyft och långsiktigt lyckats få betydligt större tillströmning av ideella krafter efter den här typen av utvecklingsarbeten.

– Att det inte går att hitta människor som vill engagera sig är, som vi ser det, en seglivad myt, skriver Ingela Norberg i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.