Polisområdeschef Catarina Bowall menar att det hela samhället behöver hjälpa till för att få stopp på skjutningarna. Foto: Arvid Jansson/SVT

”Vi behöver mer resurser” – polischefen i Gävleborg om skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Andelen skjutningar i tätbebyggda områden har ökat i hela landet under de senaste tre åren, visar en granskning från SVT. Något som visade sig i natten mot lördag i Gävle då en man sköts i centrala delar av stan. 

– Vi behöver mer resurser för att stävja skjutvåldet, säger Catarina Bowall, polisområdeschef i Gävleborg.

Det totala antalet skjutningar har gradvis ökat i Gävleborg mellan 2018 och 2020. Under 2021 ser polisen däremot en markant minskning av skjutvåldet.

– Vi har organiserat oss inom polisen sedan skjutningarna började skölja över oss för några år sedan. Vi samarbetar inom landet, regionen och polisområdet, säger Catarina Bowall.

SVT granskar skjutningar

Även om det totala antalet skjutningar har minskat under 2021 visar SVT:s granskning att skjutningar i tätbebyggda områden har ökat i hela landet.

För att komma till bukt med skjutningarna skulle det behövas en insats från hela samhället, så att tystnadskulturen kring skjutvåld upphör samtidigt som polisens resurser ökar, menar Catarina Bowall.

– Jag kommer aldrig ge upp. Skjutvåldet får aldrig normaliseras, säger Catarina Bowall.

Skjutningar i Gävleborgs län

Sedan 2018 har 27 skjutningar rapporterats. 1 person har dött och 12 har skadats.

2018: 3 skjutningar

2019: 7 skjutningar

2020: 15 skjutningar

Till och med augusti 2021: 2 skjutningar

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.