Erik Brun, Mellanskog och Nils Frank, Skogsstyrelsen, ser hur skadesvampen Diplodia pinea har angripit ett helt bestånd av tallar i Ljusdals kommun som nu riskerar att dö. Foto: Markus Dahlberg, SVT

Sydeuropeisk skadesvamp hittad på skog i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

Skadesvampen Diplodia pinea angriper tallar så att de blir buskiga och i värsta fall dör. Nu har den hittats i Hälsingland vilket tyder på en utbredning som enligt Sveriges lantbruksuniversitet hotar det svenska skogsbruket.

På ett 35 hektar stort skogsbestånd i Ljusdals kommun har skadesvampen Diplodia pinea angripit de flesta av de tallar som planterades här för tre år sedan.

– Den angriper årsskotten och gör att de dör. Då försvarar sig plantan genom att skjuta nya skott och man får en risig planta som inte har så hög kvalitet. I sämsta fall kan hela plantan dö, säger Nils Frank på Skogsstyrelsen.

Ekonomiska förluster

Erik Brun, skogsvårdsledare på skogsägarföreningen Mellanskog, upptäckte angreppet i Ljusdal och har sett tecken även på andra ställen i trakten. Det här är angrepp som i framtiden kan ge stora ekonomiska förluster, menar han.

Hotar svensk tall

Det första utbrottet på ett helt bestånd upptäcktes första gången i Sverige i fjol, nära Arlanda. Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tror att det är ett varmare klimat som gör att svampen, som sprids via luften, har letat sig norrut från södra Europa.

Diplodia pinea angriper och dödar tallens årsskott som får en brun färg. Foto: Markus Dahlberg, SVT

Att den nu har hittats i Norrland tyder på en utbredning, men kunskapen om hur skadesvampen beter sig i svenskt klimat är fortfarande låg.

– Om den beter sig som den gjorde i Arlanda så kan det betyda att vi får stora problem med att odla tall, att det blir en ny sjukdom som begränsar tillväxten och kvaliteten på tallarna – men det är värsta scenariot, säger Jan Stenlid, professor i skogspatologi vid SLU.

Myndighet kartlägger

– Ett råd till skogsbruket och skogsägarna i framtiden är att skapa variationsrika bestånd inför framtiden. Att man anlägger gran, tall och mer lövträd, för då får man en motståndskraft som minskar spridningen av den här arten, säger Nils Frank på Skogsstyrelsen.

Jan Stenlid vid SLU anser att den markägare som har fått svampen på sina träd gör bäst i att hugga ner dem.

– Och helst förstöra och bränna upp dem på plats, inte köra runt med dem för mycket, säger han.

TV: Se reportaget om Diplodia pinea i SVT-Play

Diplodia pinea

Diplodia pinea orsakar en svampsjukdom som drabbar tallar över hela världen. I Sverige har sjukdomen funnits åtminstone sedan 2013, då den upptäcktes för första gången i närheten av Fjällnora, fyra mil norr om Arlanda av forskare på Statens lantbruksuniversitet. Det första större utbrottet i Sverige upptäcktes i september 2016 på ca 15 hektar planterad tall i Odensala, norr om Arlanda.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.