Tältraset i Ljusdal – ännu ingen lösning i sikte

Publicerad

Det har gått en och en halv vecka sedan det uppblåsbara fotbollstältet i Ljusdal rasade samman. Bolaget som driver anläggningen, Fotbollshallen i Ljusdal, har haft fullt upp med att lösa det mest akuta som att avboka alla läger, matcher och träningar som var inplanerade. Först nu har de haft möjlighet att blicka framåt och försöka hitta en lösning för att kunna fortsätta verksamheten.

I det korta perspektivet är målet att få bort tältduken och det vajernät som nu ligger tungt över konstgräsplanen för att åtminstone kunna använda den, som är den enda i fullstort format i Ljusdal, berättar Per Löfgren, ordförande i Fotbollshallen i Ljusdal.

– Om vi har den spelklar till i början på april så kan vi komma igång fem till sex veckor tidigare med utomhussäsongen och det har stor betydelse för alla lag, säger han.

Kallar till idémöte

I det längre perspektivet, att få till en ny hall i någon form, är det just nu fler frågetecken än utropstecken. De berörda har kallat till ett idémöte dit allt från byggare, konstruktörer och arkitekter är inbjudna till att delta.

– Det kan tänkas att vi på något sätt kan återanvända tältduken, men med en annan konstruktion att hålla upp den med än med luft. Om vi kan hitta mer drifteffektiva lösningar än det är med en övertryckshall kan det innebära att vi får investeringsmöjligheter, menar Löfgren som är öppen för alla förslag och hoppas på att de inom ett par månader ska ha kommit fram till åtminstone ett till tre konkreta förslag på lösningar.

Allmänna arvsfonden kräver drift på 10 år

När fotbollstältet köptes in gav Allmänna Arvsfonden ett bidrag på drygt fem miljoner kronor. Deras krav när bidraget gavs var att tältet skulle finnas i minst tio år, annars skulle pengarna betalas tillbaka. Att den här händelsen kan innebära att det kan ske tror inte Per Löfgren.

– Nej, vi har haft en dialog med dem och inte fått några sådana signaler. Det är ju inte bara tältet som har kostat. Vi har gjutit en platta, investerat i värme och infrastruktur som vi på något sätt kommer ha fortsatt användning av. Arvsfondens krav är att vi ska bedriva en fotbollsverksamhet där och det kommer vi att göra på ett eller annat sätt. Från början hade vi tänkt ta ner tältet sommartid. Man kan ju säga att vi har tagit ner det lite tidigt i år bara, säger han lite skämtsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer