Teknikföretag har lyckats anpassa aerogel

Publicerad

GÄVLE Det har kallats ett av århundradets viktigaste material. Aerogel används bland annat av Nasa i rymdforskning. Nu har ett företag i Gävle lyckats anpassa det till den civila marknaden, något som företaget fått pris för.

Materialet aerogel används av Nasa i olika rymdprojekt. Eftersom det är så extremt poröst och lätt trots sin fasta form är det idealiskt som bland annat filter eller isolering i rymden.
Men det har varit mycket dyrt att tillverka, fram tills nu.

De två forskare från Gävle som kommit på ett nytt billigare sätt har redan mottagit pris för sin upptäckt som kan ha stor betydelse för framtida materialforskning.

Aerogel kan tåla temperaturer upp mot 600 grader. Dess egenskaper att isolera och skydda har gjort att Nasa under många år använt det i rymdforskning. Men den här genomskinliga typen av aerogel är mycket dyr att producera. Forskarna i Gävle har kommit på ett sätt.

De använder en kemisk process för at få de speciella egenskaperna på kisel. Aerogel upptäcktes redan 1931 av Steven Kistler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer