Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade att en högtalarstapel välte och träffade en 11-årig pojke i Bollnäs i måndags. Foto: Privat

Nu ska teknisk undersökning ge svar på tragiska olyckan

Uppdaterad
Publicerad

En 11-årig pojke skadades svårt då han klämdes fast under högtalare som rasade på Brotorget i Bollnäs. Ännu har ingen delgivits misstanke om brott. Nu ska tekniska undersökningar ge svar på vad som orsakade olyckan.

– Vi håller fortfarande på och försöker bilda oss en uppfattning av vad som egentligen har hänt, säger kammaråklagare Fredrik Normark, som är förundersökningsledare.

– Vi har hållit förhör med de personer som var direkt inblandade i monteringen av den här högtalarstapeln, men jag vill inte gå in på vad de har sagt i det här läget av utredningen. Ingen har heller delgivits någon misstanke om brott, säger åklagaren.

Högtalarolycka i Bollnäs

Polisen har tagit stativ i beslag

Både högtalarstapeln och tillhörande stativ har tagits i beslag av polisen för teknisk undersökning. Det man vill ta reda på är om högtalarstapeln välte på grund av handhavandefel eller eventuellt materialfel.

Den 11-årige pojken som skadades allvarligt har opererats för sina skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala och den senaste kommunikén från sjukhuset var att hans tillstånd var allvarligt men stabilt.

– Vi är ju också intresserade av hur pojkens tillstånd är, säger Fredrik Normark. Det kan ju ha en avgörande betydelse för den fortsatta utredningen. Men just nu vet jag inte mer än det som sagts officiellt från sjukhuset.

Olyckan utreds just nu som grovt vållande till kroppskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högtalarolycka i Bollnäs

Mer i ämnet