Tre personer slog till mot en telebutik under torsdagseftermiddagen. Polisen söker iakttagelser från Drottningsgatan i centrala Gävle, mellan klockan 15-17. Foto: Roger Nilsson/Gävle News/Polisen

”Telefoner eftertraktade i kriminella kretsar” – polisen söker vittnen till stöld i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen stals mobiltelefoner till ett okänt värde från en telebutik på Drottninggatan i centrala Gävle. Nu vill polisen ha in fler vittnesuppgifter. ”Efterfrågan på mobiltelefoner i den kriminella världen är stor”, uppger polisen.

Klockan 16.16 larmades polisen till ett pågående rån i en telebutik på Drottninggatan i centrala Gävle.

De tre gärningsmännen kom över mobiltelefoner, sprang från telebutiken och försvann sedan i en bil.

– Vi har ännu inga misstänkta utan vi söker fler vittnen och filmmaterial från händelsen. Alla iakttagelser mellan klockan klockan 15 och 17 är intressanta för oss, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen.

Använde inget våld

Det som först rubricerades som ett rån har nu istället fått rubriceringen stöld då de tre gärningsmännen inte använde något våld.

– Gärningspersonerna hotade genom att använda sitt kroppspråk. Personalen kände sig hotade och drog sig undan vilket var helt rätt beslut. Men inget våld har förekommit, säger Mikael Hedström.

Stor efterfrågan på telefoner

Det är ännu oklart hur många mobiltelefoner gärningsmännen kom över men polisen tror inte att det överstiger 250 000 kronor – vilket är gränsen för att händelsen ska rubriceras som grov stöld.

– Efterfrågan på mobiltelefoner i den kriminella världen är stor. Man använder dem vid bedrägerier och narkotikabrott. Många telefoner säljs utomlands för att på så sätt tjäna pengar, säger Mikael Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.