Det behövs folk både som deltidare och inom frivilliga brandkåren. Nu testar Ljusdals räddningstjänst nya rekryter. Foto: SVT

Tester i Ljusdal sållar ut framtida deltidsbrandmän: ”Viktigt med god fysik”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler deltidsbrandmän och frivilliga för att säkra landsbygden i händelse av brand. Just nu testas fem rekryter i Ljusdal.

– Några söker som deltidsbrandmän, där är det lite hårdare tester. De som vill jobba i brandvärnet behöver inte klara lika höga krav, säger Peter Nystedt, räddningschef Ljusdal.

Genom åren har det blivit svårare att rekrytera deltidsbrandmän. Därför inleds nu en landsomfattande kampanj för att locka nya rekryter som pågår under de närmsta veckorna.

I Ljusdal har man redan kommit igång med tester av fem intresserade.

– Jag har velat göra det här länge, men har inte haft möjlighet i mina tidigare arbeten. Nu kan jag ha jour och då vill jag kunna hjälpa till när jag kan, säger Tobias Segerstedt, som ska tjänstgöra i Ljusdal om han blir antagen.

Två av de som testas är från Los och kommer om de blir antagna att tjänstgöra, inte som deltidsbrandmän, utan i det frivilliga räddningsvärnet.

– Ett räddningsvärn är ett sätt att ändå behålla något brandförsvar på orten, Det är en billig lösning då ingen har jour. De får ett mindre årsarvode och ersättning för när de rycker ut. Samtidigt har de ingen skyldighet att rycka ut, säger Peter Nystedt.

En av de som hoppas på att bli godkänd för arbete i Los är 18-åriga Ida Olsson, hon har precis gått ut gymnasiet.

– Jag är ju undersköterska och bor ändå på orten så då känns det bra att kunna hjälpa till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.