The Music of John Low – Gävleskräckis har hemmapremiär på Gasklockorna

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan började Gävleregissören och manusförfattaren Marko Kattilakoski skriva manuset till filmen The music of John Low. Och nu i helgen är det dags för hemmapremiär.

The music of John Low utspelar sig i 30-talets USA och handlar om den traumatiserade privatdetektiven, John Low. Han har fått ett uppdrag att hitta en gammal ockult bok. Men under resans gång möter han sina demoner och tvingas hantera barndomsminnen, ett havererat äktenskap, en galen professor och slutligen ett monster.

Det är en mörk historia i skräck/noir.

– Man har ju bara sig själv att utgå i från. Kanske inte alla, men många av oss har ju saker vi kämpar med, säger Gävleregissören och manusförfattaren Marko Kattilakoski och fortsätter.

– Som i den här filmen, jag kanske behöver ha 13 skådespelare, 13 statister, 15-manna crew och en symfoniorkester för att kunna berätta den här känslan. Vissa saker kan man inte förklara i ord, eller inte jag i alla fall.

Filmat i hela länet

Gävle symfoniorkester framför musiken i filmen och inspelningsplasterna är många och väl utvalda, till exempel Mackmyra, Jättendal och på Järnvägsmuseet i Gävle.

Filmen har redan visats utomlands i samband med filmfestivaler, men nu i helgen är det permiärvisning hemma i Gävle på Gasklockorna.

– Det är mycket enklare för mig att åka till en festival där en jury valt ut den och prata om filmen, istället för som nu när vi har anordnat visningar själva. Det känns mycket jobbigare. Film är ju underhållning, så jag hoppas att de som kommer och tittar blir underhållen av den, säger Marko Kattilakoski.

The music of John Low

Regi och manus: Marko Kattilakoski

Musik: Håkan Lidén och Ronny Rasmusson

Musik framförd av: Gävle Symfoniorkester

Kostymör: Anna Persson

Redigering, specialeffekter och ljuddesign: Daniel Morin

Cinematograf och kamera: Henning Larsson Müller, Agneta Morin, Johan Karlsson

I rollerna: Dennis Åhs, Annelie Morin, Bengt Westin, Adam Arousell, Martin Ahlman, Elena Gradin, Henry Arousell, Magnus Anderung, Johan Klint, Saga Kattilakoski, Norea Persson, Peter Iller, Anders Berggren, Lena Larsson, mfl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.