Foto: Anders Sundin/SVT

Tillbaka till verkligheten – till er tjänst

Publicerad
Krönika ·

Efter en vår som inte liknar något jag, och säkert många med mig, upplevt tidigare och en annorlunda sommar, är vi tillbaka igen. Nu väntar en höst där vi på SVT Gävleborg storsatsar på att leverera ännu bättre journalistik till er. Hoppas ni hänger med!

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Det började i Gävleborg redan när utbrottet till stor del var koncentrerat till Wuhan i Kina. Amanda Wall från Sandviken var på plats i den kinesiska staden när coronan bröt ut. Efter flera veckors ovisshet var hon en av de svenskar som skulle evakueras, något som vi på SVT Gävleborg självklart berättade om.

Då visste vi inte hur stor effekt den här nya sjukdomen också skulle få på Sverige och Gävleborg. Allt var fortfarande ganska långt bort.

I mitten på februari kunde Amanda Wall lämna sin lägenhet i Sandviken efter två veckors frivillig karantän och äntligen få andas frisk luft igen.

Ytterligare några veckor senare bekräftades det första coronafallet i Gävleborg. 5 mars höll Region Gävleborg en presskonferens för att berätta att smittan nu nått länet – det var startskottet för en extremt intensiv nyhetsvår för oss på redaktionen.

Har kunnat spegla fantastiska initiativ

Det svenska samhället var på många sätt oförberett på en pandemi. Vi har rapporterat om brist på skyddsutrustning, brist på intensivvårdsplatser, bristande rutiner inom äldreomsorgen. Mycket har också handlat om covid-19:s effekter på lokalsamhället. Inställda arrangemang, konkurser, stängda skolor, arbetslöshet och tomma hyllor i matbutiker. Och så klart en ständig rapportering om hur smittan sprider sig.

Men vi har också kunnat spegla fantastiska initiativ som elever som tillverkar visir till vårdpersonal och påskkärringar som levererar matkassar till äldre.

För oss på redaktionen har det varit en utmaning. Vi är en liten redaktion med ett helt län att bevaka. När det var som intensivast fullkomligt drunknade vi i händelser kopplade till corona varenda dag och vårt arbete handlade mycket om att prioritera. Vad är det viktigaste i dag?

Viktigt att reflektera

När sommarens semestrar kom var det välbehövligt att gå ner lite i tempo och reflektera. Sommaren blev nog inte som den var tänkt för många, men förhoppningsvis har ni haft det bra ändå. Det har jag.

Under sommaren har vi på SVT Gävleborg satsat på att komma nära de som stod mitt i pandemins centrum i en serie intervjuer som vi kallar ”Coronakrisens ansikten”.

Det är journalistik som jag är stolt över att vi har kunnat leverera till er. Där de som mött covid-19 på nära håll öppnar upp och berättar på ett personligt sätt vad de har sett och hur det har påverkat dem. Missa inte de här intervjuerna!

Startar ny agendagrupp

Nu ser jag fram emot en stark nyhetshöst där vi på SVT Gävleborg storsatsar på den granskande journalistiken. Om en månad startar vi en agendagrupp vars uppdrag är att granska och ta fram egna nyheter till er i Gävleborg.

Samtidigt satsar vi på att vara snabba ut på fältet och vara på plats där det händer, när det händer.

Vi vill ge er både fördjupande nyheter och en snabb koll på det viktigaste som hänt i länet under dagen.

Men vi behöver din hjälp. Vi vill veta vad som är viktigt i din vardag, vad du vill att vi ska granska eller berätta om.

I dag chattar jag med er klockan 15.30, men du kan skriva frågor och tips i chatten redan nu. Ge mig dina bästa tips!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet