Så såg det ut i Tolvfors efter gräsbranden från timmertåget som fattade eld. Foto: Arvid Jansson/SVT

Brand på timmertåg orsakade gräsbränder längs spåret från Valbo till Skutskär

Uppdaterad
Publicerad

Ett timmertåg började brinna under söndagen och längs färden från Valbo till Skutskär i Gävle orsakade den tio gräsbränder.

– Allmänheten tog också hand om några stycken, så det var en hel del att göra, säger Pär Palm, vakthavande befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Larmet kom strax innan klockan fyra på eftermiddagen och sju enheter från räddningstjänsten bekämpade elden på olika områden.

Anledningen till att så pass många gräsbränder uppstått på den 28 kilometer långa sträckan är att godståget fraktade timmer och i samband med färden har det ramlat ner eld längs rälsen.

Tågförseningar

Trafikverket informerade att det var förseningar i tågtrafiken på grund av branden och påverkade sträckorna Gävle-Ljusdal, Gävle-Borlänge, Stockholm-Sundsvall. Men strax innan klockan sju på eftermiddagen släppte räddningstjänsten på trafiken igen.

– De kör med begränsad hastighet men tågstoppet är över, säger Pär Palm, vakthavande befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.