Foto: SVT/TT

Forskare ska ta reda på hur vindkraftverk påverkar tjädrar

Publicerad

I Jädraås pågår just nu internationell forskning kring hur vindkraft påverkar tjädrar.

– Här i Jädraås finns en stor vindpark på land och många fåglar så det är ett bra ställe för studien, säger Julia Taubmann, tysk forskare som gör studien, till P4 Gävleborg

Forskningsprojektet är ett samarbete med Skogsforskningsinstitutet i Baden-Wuerttemberg i Tyskland och Sveriges lantbruksuniversitet på Grimsö.

En av de som arbetar i projektet är viltmästare Eric Ringaby som är fältkunnig och bland annat har skrivit en bok om tjäder.

TV: Se biljakten efter tjädern

– Det finns en massa alternativa forskningsresultat som inte är vetenskapligt belagda kring hur vindkraft påverkar tjäder. Den enda studie som har gjorts tidigare är en i pyrenéerna och det är en underart till vår tjäder.

– Nu får vi reda på hur vår tjäder påverkas och Julias doktorsavhandling granskas ju av andra vetenskapsmän sedan också, säger Eric Ringaby till P4 Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.