Foto: SVT

Tjugo miljoner tulpaner från Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Nu har högtiden för tulpaner börjat. Det innebär full fart på Sörby handelsträdgård utanför Gävle som odlat blommor i 120 år.

–Jag tog efter företaget efter min far, som i sin tur tog det från sin far, säger vd Per Olof Olsson.

Just hans gård står, enligt honom själv, för ungefär en tiondel av Sveriges tulpanproduktion. Över 20 miljoner lökar köps varje höst in från Holland för att ligga i vintervila och sedan planteras i växthus. Och nu pågår skörden för fullt.

– Tulpaner är ett tecken på ljus som jag tror vi behöver i vårt kalla land, säger Per Olof Olsson och påpekar att Sverige är det land i världen som konsumerar mest tulpaner.

Så det är lönsamt för dig?

Ja det skulle jag säga att det blivit nu, även om man självklart för kämpa en del.

Så lyckas du med tulpaner

En tulpanbukett håller sig i ungefär en vecka i rumstemperatur, men om de står svalt håller de längre.

För bästa hållbarhet skärs en centimeter av stjälkarna av med en vass kniv innan du sätter dem i vas. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vattnet. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Tänk också på att placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Källa: odla.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.