Foto: Pernilla Wahlman/TT

Tog med sig machete till ungdomsgård i Hälsingland – ungdom blev misshandlad

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna har dömts skyldiga i Hudiksvalls tingsrätt efter att ha jagat ungdomar med machete vid en händelse förra vintern. Det hela började med att några ungdomar hade kastat is på parets bostad, varpå kvinnan och mannen svarade med att beväpna sig och jaga rätt på ungdomarna.

En vinterkväll i fjol fick ett par is kastat mot sin bostad i Hälsingland. Utanför såg de ungdomar med dolda ansikten. Med machete begav de sig till bygdens fritidsgård i jakt på förövarna.

Paret, en man och en kvinna, tog sig in på fritidsgården. En 14-åring vittnar om att kvinnan var arg och skrek. 14-åringen nekade till att ha varit utanför parets bostad men blev trots det slagen av kvinnan. Personal på fritidsgården såg händelsen och kunde även intyga att ungdomarna varit inomhus hela kvällen.

Mannen jagade ungdomar med en machete som blev rädda och låste in sig på fritidsgårdens toalett.

Kvinnan döms av Hudiksvalls tingsrätt för ringa misshandel och mannen för brott mot knivlagen. De döms även för ett flertal andra brott, bland annat grov olovlig körning och rattfylleri.

Kvinnan och mannen döms till två respektive tre månaders fängelse. Kvinnan ska även betala skadestånd på 5 000 kronor till 14-åringen på fritidsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.