Tommy Ericsson är beroende av sin elrullstol för att över huvud ta sig någonstans. Men kan han inte förvara den enligt reglerna och riskerar att bli av med den. Foto: Anders Sundin/SVT

Tommy flyttade mellan regionerna – riskerar mista sin elrullstol

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Ericsson i Bodås utanför Torsåker är direkt beroende av sin elrullstol för att komma någonstans. När han flyttade över regiongränsen från Dalarna till Gävleborg och Hofors kommun så började problemen. Nu riskerar han att bli av med sin rullstol.

– Den lilla människan har väldigt svårt att få rätt mot den stora kommunen, säger Tommy Ericsson som förutom att vara funktionsnedsatt även är drabbad av cancer.

Krav på förvaring

Det är regionerna som beviljar rätten till en elrullstol. Men för att få en elrullstol ställs krav på hur den ska förvaras. Bland annat krävs ett enskilt låst utrymme inomhus med en temperatur på minst tio grader. Detta har dock regionen inget alls att göra med utan det hamnar på den aktuella kommunen och lagen om bostadsanpassning.

När Tommy Ericsson lämnade Dalarna – där han hade en korrekt förvaring han inte kunde ta med sig – och hamnade i Gävleborg och Hofors kommun i våras så sökte han om bostadsanpassningsbidrag för förvaring vid sin nya bostad. Men han fick nej.

– Hade jag haft orken hade jag byggt garaget själv, men det går ju inte i det skick jag är i nu, säger Tommy Ericsson.

Moment 22

Lagen om bostadsanpassningsbidrag reglerar rätten till att som funktionshindrad få sin bostad anpassad. Efter att lagen skrevs om 2018 bedöms ett rullstolsgarage som en lös inventarie och anpassningsbidraget är bara till för att lösa de fasta funktionerna i och utanför bostaden.

– Förvaltnings- och kammarrätten bedömer att elrullstolsgarage inte är någon fast funktion och då faller rätten att få det här bidraget, säger Marianne Söderman, handläggare vid Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning som hanterar den här typen av ärenden i Hofors, Sandviken och Ockelbo kommun.

Hon fortsätter:

– Tyvärr har den sökande hamnat i ett litet moment 22.

”Jag tänker kämpa”

Tommy Ericsson har tills vidare fått låna ett elrullstolsgarage gratis av ett företag som tillhanda håller den typen av produkter som han ansökt om att få bidrag till.

– Jag tänker kämpa så länge jag kan, säger Tommy Ericsson.

Vad är bostadsanpassningsbidrag?

Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för dig som har en funktionsnedsättning.

Med bostadsanpassningsbidraget kan du göra de anpassningar i ditt boende som är nödvändiga för att bostaden ska kunna fungera i ditt dagliga liv.

Till exempel: Att ta bort trösklar, byta bort badkaret mot en dusch eller ordna en ramp vid entrén.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.