Flera av ungdomarna i bilen skadades men endast en väljer att medverka i åtalet mot föraren, som misstänks för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Foto: Polisen

Vännerna skadades – tonåring åtalas efter omkörningsolycka i Delsbo

Publicerad

Fem ungdomar färdades i en bil på riksväg 84 nära Delsbo i slutet av oktober i fjol. Föraren påbörjar en omkörning men får möte och i ett försök att rädda situationen får bilen sladd och kolliderar med det mötande fordonet. Flera ungdomar skadades, nu åtalas föraren.

Föraren i den mötande bilen, en man i 50-årsåldern, klarade sig med lindriga skador men beskriver i förhör hur olyckan var som en ”nära döden upplevelse” och att han i efterhand har blivit rädd för att köra bil. I bilen med ungdomarna var läget desto allvarligare, men alla klarade sig med livet i behåll.

Åklagare har nu valt att åtala den unge föraren i övre tonåren för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppskada.

Enligt åtalet har föraren påbörjat en omkörning utan att försäkra sig om att det var säkert och en av hans medpassagerare ådrog sig en nyckelbensfraktur och föraren i den mötande bilen fick en bröstbensfraktur.

Flera skadade

Fler ungdomar skadades men de har avböjt att medverka i åtalet.

Föraren nekar till brott.

Det är oklart när rättegången i Hudiksvalls tingsrätt äger rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.