Gävle tingsrätt. Foto: SVT

Tonåring döms – backade över flicka med A-traktor i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke i 15-årsåldern som åtalats för vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och olovlig körning döms nu för brotten och får ungdomstjänst i 40 timmar. Han ska också betala ett skadestånd på 20 000 kronor till flickan han körde på. Han har själv nekat till brott.

En pojke i 15-årsåldern satte sig i sin A-traktor och backade på en jämnårig flicka, som hamnade under bilen och släpades flera meter. När pojken stannade bilen var flickan fastklämd under bilen och skadades svårt.

Händelsen inträffade på en parkering i Hemsta, Gävle, den 22 maj i år. Pojken och flickan känner inte varandra, men umgås i samma kompisgäng.

Flickan blev allvarligt skadad

Enligt rättsmedicinalverkets utlåtande fick flickan bland annat frakturer på bröstben, nyckelben, flera revben, höger handled, flera bäckendelar och korsbenet. Tingsrätten skriver i domen att pojken av oaktsamhet har orsakat flickans kroppskador.

Enligt domen har pojken tagit en medveten risk av allvarligt slag i och med sättet han körde A-traktorn, i en hastighet som i vart fall var betydligt högre än vad omständigheterna krävde och utan att försäkra sig om att det var fritt från fotgängare bakom bilen.

SVT Nyheter Gävleborg har varit i kontakt med pojkens advokat som inte vill kommentera domen.

En övervakningskamera filmar olyckan med A-traktor. Hör åklagaren berätta vad som syns på filmen i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.