Den mordmisstänkte expojkvännen när han fördes in i Hudiksvalls tingsrätt förra året. Foto: TT

Tova Mobergs mördare inte psykiskt sjuk

Publicerad

Tova Mobergs ex-pojkvän som av rätten anses skyldig för mordet på henne är inte psykiskt sjuk, det slår Rättsmedicinalverket fast.
– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Christer Sammens, åklagare.

Tova Moberg mördades av sin ex-pojkvän, det har rätten slagit fast. Men innan påföljd bestäms har en rättspsykiatrisk undersökning genomförts. Rättsmedicinalverket skriver i ett utlåtande att ex-pojkvännen inte begick de åtalade handlingarna under allvarlig psykisk störning och att det därmed inte finns anledning till rättspsykiatrisk vård.

Den som begått brott kan dömas till rättspsykiatrisk vård om personen hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Men undersökningar visar nu att ex-pojkvännen inte lider av någon sådan diagnos.

– Det innebär att hans psykiska status inte får någon påverkan på påföljden, säger Christer Sammens.

Rättegången fortsätter nästa torsdag där en genomgång av rapporten kommer hållas.

– Det är det som återstår och sedan ska domstolen komma med en dom, säger han.

Vad tror du det blir?

– Vad jag tror det blir vill jag inte spekulera i, det återstår att se. Jag yrkar på livstid sedan får vi se vart det hamnar, säger Christer Sammens, åklagare.

”Besinningslöst våld”

I åklagarens slutplädering under rättegången jämförde åklagare Christer Sammens straffvärdet med det som utdömdes för den man som dödade 17-åriga Lisa Holm. Vilket var livstids fängelse.

– Tova utsattes för ett besinningslöst våld. Dessutom utsattes hennes döda kropp för en omild behandling som kan jämställas med ett brott mot griftefriden, sade han då.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet