Foto: SVT

Träden på Staketgatan ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens sammanträde för Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle så beslutade nämnden om ett fortsatt genomförande för byggnationen av busshållplatser på Staketgatan. Vilket betyder nedtagning av träden vid Staketgatan 5-7 i Gävle.

Det första allternativet, kallat A, som nämnden skulle ta ställning till var:

– Att genomföra tidigare fattat beslut att bygga en ny dubbelsidig hållplats på Staketgatan i kvarteret mellan Skomakargatan och Byggmästargatan. Att utnyttja dispens från biotopskydd för allén enligt beslut från Länsstyrelsen och ta ner elva av de befintliga träden samt återplantera fem nya.

Eller det som kallades för Alternativ B

– Att öppna upp Nygatan för busstrafik i båda riktningarna.

Röstade för fällning av träden

Nämnden röstade för Alternativ A, ordförandens förslag och votering begärdes. Ja vann med 11 röster mot två nej. V och Mp reserverade sig mot beslutet.

– För att genomföra den här typen av byggnationer krävs dispens från biotopskyddet som Länsstyrelsen utfärdar. Det har vi fått beviljat men det har överklagats till Mark- och miljödomstolen i oktober 2017. Vi inväntar givetvis besked från Mark- och miljödomstolen innan vi påbörjar genomförandet, säger Eva Jackson, förvaltningschef i ett pressmeddelande.

Överklagat av boende

Kenneht Bognesand är en av de boende på Staketgatan som ligger bakom det överklagandet som nu ska behandlas av Mark- och Miljödomstolen.

– Förskräckligt. Jag anser att man går emot kommuninnevånarnas vilja. Man förstör också en allé som funnit i 100 år.

– Så gör man bara inte, säger Kenneth Bognesand till SVT Nyheter Gävleborg.

Men ärendet är inte avgjort, och enligt det besked som Kenneth Bognesand fått från Mark- och Miljödomstolen i Östersund så kan det ta upp mot sex månader innan de avgjort ärendet utifrån den överklagan som lämnats in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.