Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hästarna Brodd och Blondie (utanför bild) arbetar i pass och klipper gräset med Martin Stålklo och hans sambo i tre timmar var på onsdagar.

Träffa Bollnäs håriga gräsklippare – arbetshästarna Blondie och Brodd

Uppdaterad
Publicerad
I sommar kan den som vistas i centrala Bollnäs stöta på en något annorlunda syn. För från slutet av juni till och med första veckan i augusti klipps två av kommunens gräsmattor med hjälp av hästarna Blondie och Brodd.

– De tycker det är jätteroligt när det kommer fram folk och vill klappa, säger Martin Stålklo, hästentreprenören som kom på idén att erbjuda hästkrafter för att få gräset klippt i Bollnäs.

Kommunen nappade redan 2017 och sen dess har hästarna varit ett återkommande moment under sommarveckorna i Bollnäs.

Minskat buller och renare skäryta

Förutom att arbetande hästar i stadsbilden är ett trevligt inslag för turister och invånare enligt kommunen och Martin Stålklo, minskar bullret och cylinderklippare ska även ge gräset en renare skäryta.

– Hästarna är ett välkommet inslag i vår stadsmiljö. Vi vill jättegärna fortsätta med det här projektet fler gånger om det är ekonomiskt hållbart, säger Inga-Lill Rundgren på gatuenheten i Bollnäs kommun.

Starta klippet ovan för att se Martin och femårige Brodd klippa gräset i Bollnäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer