Nu finns möjlighet för arbetssökande att prova på ett yrke genom en traineetjänst. Foto: SVT

Traineejobb ska locka till utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns möjlighet för arbetssökande att prova på ett yrke genom en traineetjänst.

Trots att arbetslösheten är hög råder det stor brist på personal inom bland annat vård- och läraryrkena.

För att få fler ungdomar att vilja studera inom de områden där bristerna är stora finns möjligheten för arbetslösa mellan 20 och 24 år att prova på ett yrke genom en tranieetjänst.

Anders Fridlund och Andreas Hållén har precis börjat sina tjänster på Håstaskolan i Hudiksvall.

– Man får en inblick i själva läraryrket och det kan ju så småningom leda till ett jobb inom skolan sen får man ju se, säger Andreas.

Hoppas att locka till utbildning

– Jag tycker att det är spännande och roligt att få en inblick i hur det är här på Håstaskolan och få testa på hur det är att vara lärare och fritidspedagog, säger Anders.

Arbetsförmedlaren Karin Fällman ten Berg hoppas att några av de som nu fått en traineetjänst ska söka sig till lärarhögskolan så småningom.

– Gör de inte det så är det ändå fördelaktigt, för vad de än kommer att jobba med så har de fått en jättebra erfarenhet av att jobba i skolan, med barn och med människor. Samtidigt läser de kommunikationn och pedagogik som är kopplat till det här och allt har man med sig var man än kommer att jobba i framtiden. Det är ju ändå en bit på väg, någonting som kommer att föra dem vidare och något som jag är säker på att de kommer att ha nytta av, säger hon.

Statliga medel kan sökas

För att få en traineetjänst måste man ha varit arbetslös i minst tre månader, ha fullgjort gymnasiet och ska samtidigt studera under minst 25 procent. För Anders och Andreas som valt att läsa på halvtid, får de en månadslön på 9500 kr. Arbetsgivaren kan få upp till halva lönekostnaden ersatt genom statliga medel.

– Det ger mycket att vi blir fler människor kring våra elever, fler vuxna ute på rasterna och fler vuxna som kan hjälpa till i klassrummet. Det blir en guldkant på tillvaron, de ska ju inte ersätta en lärartjänst, berättar rektor Hege Arola.

Tror du att det här är något du vill jobba med i framtiden?

– Det tror jag för att jag har fått ett ganska bra intryck av hur yrket fungerar och det kan jag tänka mig, säger Andreas Hållén.

– Jag skulle kunna tänka mig att bli mattelärare. Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa klasskompisar och kompisar som behöver hjälp, säger Anders Fridlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.