Enligt Chatrin Molin utgör sommarvärmen en större risk för ökad trängsel än firande studenter efter skolslutet. Foto: Robin Herzog

Trängselkoll bland Hudiksvalls uteställen på grund av corona – ”Lugnare än vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen besökte Norrhälsinge miljökontor flera restauranger, barer och andra uteställen för att se efter om trängselreglerna efterföljdes. Det handlar om att minimera smittrisken för covid-19 genom att se till att människor inte fastnar i flaskhalsar eller sitter för nära varandra.

– Nu ser man ökad smittspridning i länet och i kommunen. Det är varmt och vackert väder, människor börjar lessna på karantänen och elever tar studenten den här helgen så det är en stor risk att det kan bli trängsel på restauranger och krogar, säger Chatrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrhälsinge miljökontor.

Hittills har Hudiksvalls krögare klarat sig hyfsat bra men inte fläckfritt, efter fem kontroller i stan sen slutet av april har ett ställe fått en anmärkning. Det skedde under gårdagen och innebär att en rapport om att trängselreglerna inte efterföljs på stället har rapporterats till Smittskyddsinstitutet.

Coronaviruset i Gävleborg

– Det blir köbildning vid bar och entré, säger Chatrin Molin.

Och fortsätter:

– Sen är det upp till Smittskyddet om de väljer att vidta åtgärder och stänga stället.

Hör Chatrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör, förklara trängselläget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet