Tre år och 14 läkarbesök utan att cancer upptäcktes

Uppdaterad
Publicerad

IVO riktar skarp kritik mot en hälsocentral i Sandviken sedan man behandlat och undersökt en kvinna med låga blodvärden under flera år utan att hitta hennes dödliga cancer.

Utredningen av den numera avlidna kvinnans magbesvär var ”mycket passiv” och i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Efter över tre år upptäcktes en cancer i tjocktarmen som spridit sig bortom räddning. Kvinnan avled i april 2017.

Systern anmälde hälsocentralen

Kvinnans syster skrev till IVO att ”Det kändes som ett slag i ansiktet att få höra att systern kom för sent till kirurgen i Gävle”. Detta eftersom den sjuka kvinnan då hade besökt vårdcentralen i Sandviken 14 gånger under 3 år.

”Om en patient söker vård för samma symptom gång på gång måste den ansvariga läkaren utreda vad patienten lider av oavsett vad patienten själv ger för trolig orsak”, skriver systern i anmälan.

Har ändrat sina rutiner

IVO gör också bedömningen att fördröjningen varit betydande och sannolikt bidragit till att cancern hann sprida sig så att det inte gick att genomföra en framgångsrik behandling.

Vårdgivaren uppger i sitt yttrande att omhändertagandet av patienten blivit fördröjt och att det funnits en viss passivitet i förloppet. Vidare beskriver vårdgivaren att hälsocentralen efter händelsen har infört nya arbetssätt för att säkerställa att patienter får snabb utredning och diagnostik av misstänkt cancer i tjocktarmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.