Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i butiken och hör ägare och kund om varför lokalproducerat går dåligt just nu. Foto: Lari Honkanen/SVT

Trögt med försäljning av lokalproducerat i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt med försäljningen av lokalproducerad mat i Hudiksvall. Nedgången har märkts av både i rekoringen och i den specialbutik för lokalproducerad mat som öppnade ifjol. Nu funderar ägaren på att kasta in handduken.

–Just nu driver jag butiken på ideell basis, säger Mats Hagljung, butiksinnehavare.

Han öppnade butiken i slutet av augusti i fjol och till en början gick försäljningen bra. Men de senaste månaderna har ruljansen varit en kräftgång. Mats Hagljung tror att det beror på oron i värdläget med allmänna prishöjningar på livsmedel, ökad inflation och ökade el- och drivmedelskostnader.

Måste bli mer självförsörjande

Henning Bäcknet och Anna Bjurström är några av kunderna som trots de allmänna prishöjningarna i samhället ändå handlar lokalproducerat.

– Det skulle vara väldigt tråkigt om butiken tvingas lägga ned. Det betyder att vi antagligen måste åka längre för att hitta det lokalproducerade, säger kunden Henning Bäcknet.

Politiker nationellt och lokalt är överens om att Sverige måste bli mera självförsörjande på livsmedel. Kriser som pandemin och kriget i Ukraina har visat på sårbarheten i att vara beroende av att importkedjorna i världen fungerar.

Följ med in i butiken med lokal producerad mat i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.