Arkivbild. Foto: Mikael Johansson, SVT

Turer om busskort ledde till nekat försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

En ung man i Ovanåkers kommun nekas ekonomiskt bistånd, efter att han missat en yrkesutbildning. Mannen och socialnämnden har olika åsikter om vad som ledde till att han inte gick kursen.

Socialnämnden avslog mannens begäran om försörjningsstöd i våras på grunden att han inte följt sin planering med Arbetsförmedlingen.

Mannen själv menar att han fått besked att han skulle vänta på pengar till ett busskort och sedan höra av sig igen för att påbörja en svetsutbildning.

Socialnämnden däremot menar att mannen uppmanades kontakta Arbetsförmedlingen och när de gav klartecken till utbildningen skulle han beviljas busskort.

Han överklagade avslaget och nu har förvaltningsrätten i Falun prövat ärendet. Rätten bedömer att även om det inte framgår ifall mannen fick rimliga direktiv om turerna med busskortet och utbildningen, så borde han ”själv ha begripit att han inte kunde vara passiv i den uppkomna situationen och riskera att gå miste om utbildningen”.

Eftersom han inte varit tillräckligt aktiv får han inget bistånd för perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.