Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Till följd av coronapandemin ska IVO närmare granska 91 äldreboenden i landet. Två av de boendena finns i Gävle. Gävle kommun välkomnar granskningen. Foto: IVO/SVT

Två äldreboenden i Gävle ska granskas av IVO

Uppdaterad
Publicerad
Till följd av coronapandemin ska IVO närmare granska 91 äldreboenden i landet. Två av de boendena finns i Gävle. Gävle kommun välkomnar granskningen.

– Det här är en pågående granskning så jag kan inte svara på vad det beror på att de har valt att gå vidare. Det får vi se när vi får ta del av resultatet, säger Katarina Stistrup, biträdande chef, Välfärd Gävle.

Totalt finns det 136 platser på boendena Vallongården, Vardaga Tallåsvägen i Gävle. Och Gävle kommun uppger att det är färre än tio individer som har avlidit till följd av coronasmittan.

Fått in tips och klagomål

Totalt har IVO granskat 1 700 äldreboenden runt om i landet. Något som presenterades under tisdagen. Under samma presskonferens meddelade IVO även att man skulle gå vidare och djupare granska 91 boenden runtom i landet. Två av dem finns alltså i Gävle.

– Orsaken till att vi har inlett den här granskningsinsatsen är vi har fått in tips och klagomål om att äldre personer inte får en individuell bedömning eller att man inte har möjlighet att tillgodose den vård de behöver, säger Anna-Karin Nyqvist, enhetschef avdelning mitt, IVO.

Katarina Stistrup uppger att man välkomnar granskningen.

– Jag tycker att det är bra att IVO gör den här granskningen, så att vi kan förbättra oss, förklarar hon.

Fakta

Visa

När IVO granskat äldreboenden har man valt att gå vidare med 91 boenden. Läget beskrivs som extra allvarligt och nu ska två äldreboenden i Gävleborgs län, Vallongården i Vardaga och Tallåsvägen i Gävle, granskas ytterligare.

Hör Katarina Stistrup, biträdande chef, Välfärd Gävle berätta mer om granskningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet