Gävle kommuns säkerhetschef Patric Falk berättar om kommunens arbete för att förebygga terrorattentat. Foto: SVT

Är Gävle hotat av terrorattentat?

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det två år sedan terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm ägde rum och sedan dess har många kommuner i landet vidtagit åtgärder för att förhindra till exempel fordonsattacker.

SVT Gävleborg tog med säkerhetschefen i Gävle kommun, Patric Falk, till Stortorget för att ta reda på hur hotbilden för Gävle ser ut och om de gör något för att förhindra eventuella attentat.

Enligt den riskanalys som han gör så är platser med större folksamlingar extra sårbara även om Gävle inte ur ett europeiskt perspektiv är särskilt hotat av terrorattentat.

Samverkan med andra myndigheter

I Gävle arbetar kommunen på olika vis, mycket med information och samverkan med andra myndigheter när det kommer till att förhindra terrorism. Bland annat har man anlitat en strateg som arbetar för att motverka våldsbejakande extremism.

Däremot har kommunen inte gjort så mycket vad gäller fysiska hinder och konkreta åtgärder som skulle kunna förhindra till exempel att en lastbil tar sig in på Stortorget.

– Vi har inget sådant planerat men är öppna för diskussioner, säger säkerhetschefen Patric Falk.

Ingen lösning att stänga platser

– Att stänga igen en plats innebär också att man lämnar en annan öppen, och hur ska man välja då? fortsätter Falk.

Huruvida kommunen använder sig eller planerar att använda sig av andra fysiska hinder, ordningsvakter eller övervakningskameror vid tillfälliga evenemang och händelser vill Patric Falk inte svara på. Brottsförebyggande åtgärder är enligt honom inte heller kommunens ansvar.

– Jag tycker att man kan känna sig trygg här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.