Åklagare Christer Sammens. Foto: SVT (arkivbild)

Två män häktade för utpressning och narkotikabrott i Söderhamn

Publicerad

Två män häktades på torsdagen vid Hudiksvalls tingsrätt, misstänkta för utpressnings- och narkotikabrott i Söderhamn. Enligt åklagaren har en av dem haft en nyckelroll i kretsar i Söderhamn som sysslar med droghandel.

De två männen, idag 20 och 21 år gamla, anhölls i sin frånvaro 18 januari och anhållan verkställdes 21 januari. De har funnits i polisens utredning under en tid.

– Den ene av dem har haft en central roll i narkotikahanteringen i Söderhamn, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Häktningsförhandlingarna hölls under torsdagen, och häktningen sker på den starkare misstankegraden, sannolika skäl. Alla brotten ska ha skett i Söderhamn under oktober-november förra året, och särskilt för 21-åringen är det en tung lista.

Flera kilo narkotika

Han misstänks för två fall av grov utpressning på summor om 50 000 respektive 70 000 kronor, och tillsammans med 20-åringen för ett fall av försök till grov utpressning. De här brotten var alla riktade mot samma person, berättar kammaråklagare Christer Sammens.

De övriga misstankarna handlar om två narkotikabrott, det ena grovt: Det handlar om ett parti på cirka 2,5 kilo cannabisharts.

– Det har gjorts beslag på 2,5 kilo, säger Christer Sammens.

Han kan ännu inte ge fler detaljer om förundersökningen eller om det finns fler misstänka som kan komma att häktas.

– Det återstår att se om det blir fler personer. Det pågår förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.