Foto: TT arkiv

Två vargar får skjutas i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar får skjutas i Gävleborg under nästa års vargjakt. Det är en kraftig minskning i jämförelse med förra året.

Det är vargarna inom reviret Nyskogen som ligger i trakterna av Tallåsen som länsstyrelsen har beslutas ska skjutas.

– Jakten är inriktad på ett område där det finns en dokumenterad problembild och är begränsad till ett revir. Den är enligt Länsstyrelsens bedömning proportionerlig och hindrar heller inte upprätthållandet av vargens gynnsamma bevarandestatus säger Joel Isensköld, chef för Natur- och viltenheten vid Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Nästan vart fjärde vargrevir i Gävleborg

I reviret Nyskogen finns enligt Viltskadecenters statusrapport från inventeringssäsongen 2016/2017 inga genetiskt värdefulla vargar.

I år omfattade jakten betydligt fler vargar. Då var det sex individer som fick skjutas i Blybergsreviret i trakterna av Bollnäs.

Totalt får 22 vargar skjutas i Sverige. Jakten pågår mellan 2 januari  och med 15 februari 2018 eller till dess att Länsstyrelsen avlyser jakten.

LÄS OCKSÅ: Rovdjursföreningen underkänner vargräkning

Jägarnas Riksförbund är kritiska till att 22 vargar får skjutas. De hade begärt att 166 vargar skulle få fällas.

–Trots att vi naturligtvis är glada över att det blir vargjakt igen 2018 är vi bestörta över att Länsstyrelserna inte heller i år tar möjligheten att besluta om en vargjakt som faktiskt gör att den tunga bördan som jägare, djurägare och boende i vargområden bär lättas, säger Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas Riksförbund.

MISSA INTE: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Så många vargar får skjutas

Värmland – 6 vargar

Örebro – 2 vargar

Dalarna – 6 vargar

Gävleborg – 2 vargar

Västmanland – 6 vargar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.