Kerstin Oremark ansvarar för att allt fungerar för de som vill förtidsrösta till Falun kommuns omval. Foto: SVT

Tvingas erbjuda förtidsröstning för omvalet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

126 förtidsröster till kommunalvalet i Falun kom inte fram i tid och räknades inte in i resultatet. Valprövningsnämnden bedömde att de rösterna kan ha påverkat valutgången och beslutade därför att ett omval ska ske 7 april. Alla Sveriges kommuner måste i och med det erbjuda förtidsröstning 10 dagar innan.

I Hudiksvall kan den som har fått röstkort för omvalet till kommunfullmäktige i Falun förtidsrösta vid kommunens servicecenter. Där är det i ordninggjort precis som vid ett vanligt val med skärm, urna och valsedlar och personalen har fått utbildning så att allt ska gå rätt till. Men någon anstormning räknar man inte med att det blir.

– Vi tror inte att det blir så många, någon enstaka kanske. Någon som arbetar här och veckopendlar till Falun eller om det är någon som studerar här kanske, säger valansvarig Kerstin Oremark.

Omvalet innebär inga större extrakostnader

Att Hudiksvalls kommun måste ordna med förtidsröstning innebär inte några större kostnader.

– Servicecentrat på kommunen har ändå öppet under dagtid. Det kommer finnas möjlighet att förtidsrösta under en kväll, men det betalas ut statsbidrag för det så någon extra kostnad för Hudiksvalls kommun kan jag inte se att det blir, säger hon.

Vem har rösträtt?

Du har rösträtt till omvalet i Falu kommun om du:

  • fyllt 18 år senast på valdagen, och
  • är svensk medborgare och folkbokförd i Falu kommun, eller
  • är medborgare i ett EU-land, Norge eller Island och folkbokförd i Falu kommun
  • är medborgare i annat land, eller statslös, och folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt folkbokförd i Falu kommun

Om du har rösträtt kommer Valmyndigheten skicka ett röstkort till den adress där du är folkbokförd.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.