Ulf Kristersson (M) på besök i Gävle. Här tillsammans med EU-kandidaten Tomas Tobé (M) och kommunalrådet i opposition i Gävle kommun William Elofsson (M). Foto: Emma Åhlström/SVT

Ulf Kristersson (M) besökte Gävle – ”Därför ska gävleborgarna rösta i EU-valet”

Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte på onsdagen Gävle för ett torgmöte tillsammans med EU-kandidaten Tomas Tobé. Det pratades såklart om EU-valet och vikten av att gå och rösta den 26 maj.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, är 40-60 procent av alla beslut som fattas i länets kommuner av kommunfullmäktige på något sätt påverkat av EU. Det kan vara frågor som rör till exempel miljön, arbetsmiljö och konsumentfrågor.

Stor påverkan – lågt valdeltagande

Ändå hade Gävlebogs län betydligt lägre valdeltagande i EU-valet 2014 än i senaste riksdagsvalet. 44 procent av befolkningen i länet röstade i EU-valet 2014, det jämfört med det senaste riksdagsvalet då valdeltagandet var knappt 86 procent.

–  Vi kanske har varit för dåliga på att förklara att politik i Sverige hänger ihop med politik i Europa, säger Ulf Kristersson (M), efter att han talat med väljare på Stortorget i Gävle.

Varför ska gävleborgarna gå och rösta?

–  Många problem måste man börja lösa i Sverige, men ska man komma hela vägen fram då krävs det samarbete också, säger Kristersson och nämner migration, brottslighet och klimatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer