Foto: Arkiv

Ultraljudsbilder direkt i mobilen

Publicerad

Blivande föräldrar i Gävleborg kan nu få ultraljudsbilder på sitt blivande barn direkt i mobilen, det skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Att kunna spara och dela bilder från en ultraljudsundersökning är viktigt ur medicinsk synvinkel, det är anledningen till att sjukvården sett behovet. Det gäller både fosterdiagnostik och gynekologiska undersökningar.

– Det ger oss en ny och snabb möjlighet till eftergranskning vilket hjälper oss att säkerställa diagnoser. Det har blivit smidigare att diskutera svårbedömda fall med specialister i Uppsala, och vi kan bespara en del av patienterna resan dit för en kompletterande undersökning, säger Zoltan Zavaczki, överläkare inom kvinnosjukvården i Hudiksvall.

Men som en bonus innebär detta att blivande föräldrar på ett lättare sätt än tidigare kan ta del av bilden på barnen inne i magen. Tjänsten är gratis.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.