Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hälsingemannen nekar till brott gällande samtliga 16 åtalspunkter varav 14 stycken rör våldtäkt mot barn. Foto: Robin Herzog/SVT

Ung Hälsingeman inför rätta – nekar till 14 våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes den elva dagar långa rättegången mot en man i 20-årsåldern från Hälsingland som åtalas för bland annat 14 fall av våldtäkt mot barn som ska ha skett i Ljusdal och Bollnäs kommuner under 2019 och 2020. Sammanlagt sju flickor i yngre tonåren är målsägande. Mannen nekar till samtliga brott.

– Minimistraffet för våldtäkt mot barn ligger på två års fängelse. Men i det här fallet har det varit fråga om frivilliga samlag, det har inte varit någon överfallskraktär. Men utsätter man unga brottsoffer för den här typen av brott så är det också allvarliga påföljder, säger Pernilla Nilsson, kammaråklagare i Gävle, som kommer att yrka på fängelsestraff.

Fler åtalspunkter

Förutom åtalen om våldtäkt mot barn står mannen åtalad för ett fall av sexuellt övergrepp mot barn samt ett fall av kontakt för att träffa ett barn i sexuellt syfte. Utöver ett möjligt fängelsestraff riskerar mannen att behöva betala mer än en miljon kronor i skadestånd till målsägarna som allihopa var under 15 år när brotten ska ha begåtts.

Bevisen som används

Åklagarsidans bevisning består främst av timtal med vittnesförhör och även av filmer och textutdrag från Snapchat. Det var via Snapchat som mannen fick kontakt med flickorna, varav flera av dem är bekanta med varandra sen tidigare.

Hör vad Pernilla Nilsson, kammaråklagare i Gävle, har att säga om fallet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer