Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Leif-Göran Mosell på Söderhamns IF Friidrott, berätta om tävlingen. Foto: Robin Herzog/SVT

Unik friidrottstävling ställer svenska ungdomslandslag mot varandra i Söderhamn

Publicerad
När andra evenemang ställs in tuffar friidrotten på. Trots coronaviruset kommer tre svenska ungdomslandslag att tävla mot varandra i en unik friidrottstävling den 8 augusti på Hällåsen i Söderhamn. Det görs möjligt genom att tävlingsytorna delas upp i zoner.

– Vi blir tvungna att begränsa rörligheten på arenan så vi delar in själva arenan i zoner. Till exempel där vi står med spjut och kula så blir det en egen zon här bakom mig. Och vi gör liknande med tresteg och längdhopp som blir en zon, säger Leif-Göran Mosell, tävlingsledare på Söderhamns IF Friidrott som är en av arrangörerna tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet.

Fyra atleter i varje gren

Fyra atleter från varje landslag kommer att ställa upp i varje gren. Efter att den tävlande avslutat ett moment kommer hen att behöva röra sig bort från området för att smittspridningen av covid-19 ska minimeras. Och på grund av smittan kommer inte någon publik att få närvara. Däremot livestreamas tävlingen på Friidrottskanalen.

Det som gör tävlingen unik förutom att den sker under en pågående coronakris är att de tre lagen tävlar mot varandra.

– Det här ett av få tillfällen som U18, U20 och U23 kommer att få tävla som landslag. Och att mäta kraften mot andra, det har man aldrig fått gjort förut mot en äldre grupp eller mot en yngre grupp, säger Leif-Göran Mosell.

Starta klippet för att höra Leif-Göran Mosell på Söderhamns IF Friidrott berätta om tävlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet