”Det unika med satsningen i Gävle är vårt sätt att samverka”, säger Pia Hillgren verksamhetschef RF-SISU Gävleborg om rörelsesatsningen i skolan kopplat till idrottssvaga områden. Foto: SVT

Unikt samarbete kring idrottssvaga områden i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Andersberg, Forsbacka och Bomhus är först ut i ett unikt arbete kring idrottssvaga områden och rörelsesatsning i skolan. I samverkan mellan idrottsrörelsen, Rädda Barnen och Gävle kommun ska barnen i de här områdena ges bättre förutsättningar till ett tryggt och aktivt liv i skolan och på fritiden.

Nationellt driver Riksidrottsförbundet projekt kring idrottssvaga områden och rörelsesatsning i skolan. I Gävle har satsningarna kopplats ihop till en modell som nu kan spridas till andra delar av landet.

– Det unika med satsningen i Gävle är vårt sätt att samverka. Nyckeln i vårt arbete är att öka rörelseförståelsen hos barn, pedagoger, föräldrar och idrottsföreningarna i stadsdelarna vi arbetar i just nu.

Det säger Pia Hillgren som är verksamhetschef för projekt och inkludering på Riksidrottsförbundet-SISU Gävleborg.

Fyra skolor

Först ut i satsningen är Forsbackaskolan i Forsbacka, Andersbergsskolan i Andersberg samt Sjöängsskolan och Lillhagsskolan i Bomhus. Där utbildas pedagoger, föräldrar och ledare hos de lokala idrottsföreningarna för att öka rörelseförståelsen och för att sänka trösklarna till idrott och rörelse i både skolan och på fritiden.

– Att inte ha råd eller veta vart man ska vända sig för att utöva en idrott ska inte vara ett hinder för att röra på sig och ha en aktiv fritid, säger Rebecca Ahlenius på Rädda Barnen.

– Vi jobbar för att alla barn ska ha rätt till en meningsfull fritid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.