Samarbete mellan polis, skogsägare och Jägareförbundet Gävleborg ska stävja illegal björnjakt. Foto: SVT/Arkiv

Upprop mot illegal björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 augusti inleds årets björnjakt i länet och Länsstyrelsen har därför, i samarbete med polisen storskogsägarna i länet samt Jägareförbundet Gävleborg, gått ute med en skrivelse till alla som skall jaga björn i höst.

Det man bland annat pekar på är regler får åteljakt och användning av hundar.

Man skriver bland annat:

Att samtliga björnar som fälls ska besiktigas på den besiktningsstation som skytt/jaktledare blir tilldelad vid rapporteringen till länsstyrelsen. 
Man tar upp frågan om åtlar och påpekar att  å̊tlar som inte är godkända genom tillstånd från länsstyrelsen och som av länsstyrelsen bedöms syfta till illegal björnjakt kommer att polisanmälas. 

Begränsning av hundar

Man pekar också på att hundträning efter björn innan den 21 augusti är otillåten. Hundträning på björn får bedrivas from den 21 augusti tom 15 oktober. Under jakt får högst två hundar som ställer eller förföljer en och samma björn användas samtidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer