För mindre orter är en lokal butik livsnödvändig. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Utan stöd överlever inte butiken i Ängebo

Publicerad

Drygt 1,2 miljoner kronor betalar Tillväxtverket ut till sex lanthandlare i Gävleborg i år för att de ska kunna fortsätta med sin verksamhet på landsbygden.
– Utan det här stödet hade jag nog inte tagit över butiken för ett år sedan, säger Magnus Brink i Ängebo i Svågadalen.

Regeringen har avsatt 35 miljoner kronor årligen för åren 2016 till 2019 till små dagligvarubutiker i särskilt sårbara och utsatta glesbygder.

TV: Se ett längre reportage om butiken i Ängebo

I år har Tillväxtverket betalat ut drygt 1,2 miljoner kronor till sex butiker i Gävleborgs län. Magnus Brinks butik i Svågadalen fick drygt 154 000 kronor.

Utan det statliga stödet hade i Magnus Brink vågat ta över butiken från Mamma Eva som drivit den i 23 år. Foto: Mikael Johansson/SVT

I butiken finns mamma Eva, som drivit butiken i 23 år innan Magnus Brink tog över. Hon hoppar in och hjälper till när det behövs. Förutom det har han två anställda.

LÄS MER: Förslaget – så ska glesbygden räddas

– Förutom att butiken skapar arbetstillfällen i bygden, så har vi ju en hel del service förutom matvaror. Vi är ombud för olika slags service som till exempel medicinutlämning och servicepunkt åt kommunen, berättar Magnus Brink.

Får bjuda på

Att skattepengar används till att stötta butiker i glesbygden som inte skulle överleva annars får inte helt oväntat stöd av kunderna i butiken.

LÄS MER: Regeringen viker miljard för Sverigesatsning

– Det behövs extra pengar för att behålla en levande landsbygd. Det tycker jag de skattebetalare som bor på större orter kan bjuda på, säger Helena Bergerståhl.

– Butiken, precis som skolan, är viktig för att locka både nya familjer och turister till Svågadalen.

LÄS MER: Mörkt för lanthandlare

Följande butiker får stöd i Gävleborg

Visa

Handlarn Svågadalen, Ängebo – 154 054 kr

Kjellas Mack, Jädraås – 51 667 kr

Ramsjö Livs, Ramsjö – 300 0000 kr

Voxna Livs, Voxnabruk – 145 271 kr

Ilsbo bensin och service, Ilsbo – 300 000 kr

Åmotsbruks Handel, Åmot – 300 000 kr

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer