Foto: SVT

Utdömd av Ericsson – nu blomstrar fabriken igen

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan meddelade telekomjätten Ericsson att man tänker säga upp 3000 anställda runt om i landet och all tillverkning upphör. I Hudiksvall har det gått drygt tre år sedan Ericsson bestämde sig för att stänga kabelfabriken där – men i dag lever och växer verksamheten med nya ägare som ser ljust på framtiden.

– Folk började grina.

– Det är en tragedi för Hudiksvall.

Så lät några av rösterna i maj 2013 när Ericsson meddelade att fabriken i Hudiksvall skulle läggas ned och 318 anställda förlora sina arbeten.

Fackföreningarna stred för att en konsult skulle se över möjligheterna att hitta någon som var villig att ta över fabriken. Drygt ett halvår senare var kontrakten påskrivna och Hexatronic tog över fabriken och 100 anställda.

I dag, tre år senare, tillverkar man samma typ av produkter som Ericsson gjorde; fiberkabel, kopparkabel och sjökabel. Verksamheten blomstrar och ytterligare 65 personer har fått jobb.

– Den stora skillnaden oss jämfört med Ericsson-tiden är att det här är kärnaffären. Vi är så fokuserade, går det här dåligt för oss så går det jättedåligt för hela Hexatronic. Gick det här dåligt på Ericsson-tiden så märks det knappt, för det var en så liten del, säger Henrik Larsson Lyon, vd för Hexatronic.

”Sköttes med vänsterarmbågen”

Även facket märker att fabriken i Hudiksvall har hamnat i ett större fokus jämfört med Ericsson-tiden, då man upplevde sig som väldigt liten i den stora koncernen.

– På sista tiden skötte man det här med vänsterarmbågen. Vi var inte kärnverksamheten inom Ericsson, de fokuserade på mobilsystem, kabel var inte lika sexigt. Så det är fantastiskt att vi kan stå här, tre år senare, och känna att det är en nytändning, säger Mikael Andersson, klubbordförande IF Metall.

Tror på tillverkningsindustrin

Nyligen meddelade Ericsson att 3 000 anställda ska sägas upp och i stort sett upphöra med all tillverkning i Sverige. Vd:n för Hexatronic ser dock ljust på framtiden för svensk tillverkningsindustri.

– Jag tror absolut att det har en positiv framtid, sen är det klart att den tillverkningsindustri som är väldigt arbetsintensiv och basic, där blir det tuffare, men ligger man i framkant i produktutveckling så har man bättre förutsättningar att behålla produktion också, säger Henrik Larsson Lyon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer