Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionfullmäktige i sammanträde utomhus i Gävle. Foto: Anders Sundin/SVT

Efter historiskt utemöte i Gävle: Avgift för antikroppstest

Uppdaterad
Publicerad
Från och med september kommer det att erbjudas antikroppstester för dem som vill mot en avgift på 200 kronor. Det beslutade ett Regionfullmäktige i Gävleborg under ett historiskt möte utomhus.

Under onsdagen hölls ett extra Regionfullmäktiges möte i Gävle där man fattade ett beslut om avgifter på antikroppstester för Gävleborgarna som inte jobbar inom sjukvården och kommunal omsorg.

Men politikerna är inte eniga, bland annat Liberalerna är emot att en sådan avgift ska tas ut av länsborna.

– Vi tycker att det är viktigt att så många som möjligt gör testet och då får inte privatekonomin förhindra att man kan göra testen, för 200 kronor i avgift kan låta humant, men om du är fem i familjen är det snabbt 1 000 kronor, säger Hans Backman (L), regionråd i opposition.

– Det är väldigt lite inom sjukvården som är gratis. Besöker du hälso- och sjukvården så är det en avgift på 200 kronor. Det här är dessutom att betrakat som ickesjukvårdsbehandling, det vill säga det ingår inte i någon behandlingsform. Det är kanske ett intresse från den enskilde att veta om man haft covid-19 eller inte i första hand, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och tillika regionråd Tommy Berger (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet