Lars Österberg har jobbat som trafikpolis sedan 2008. Här kontrollerar han förbipasserande bilar vid riksväg 84 i samband med nationella trafikveckan 2021, då polisen utökar antalet hastighetskontroller. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Fler hastighetskontroller under veckan – se när polisen tar fortkörare vid riksväg 84

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 37 utökar polisen antalet hastighetskontroller i Sverige. Syftet är att öka trafiksäkerheten på vägarna.

– När någonting händer så kan några kilometer vara livsavgörande för om det blir en olycka eller bara ett ”oj oj”, säger Lars Österberg, trafikpolis.

Under veckan var en av platserna som polisen genomförde hastighetskontroller på ”Trogsta-korsningen” vid riksväg 84, strax utanför Hudiksvall. Att se en hastighetskontroll, menar Lars Österberg, kan ha långvariga effekter för förbipasserande.

– Känslan kommer att ligga kvar nästa gång man passerar korsningen, lite grann som den där älgen man aldrig körde på. Man kommer att titta efter den långt efter att den är uppäten.

Reaktionstid och hastighet

Att köra över hastighetsbegränsningen innebär självklart att man kommer lite fortare fram. Men enligt Lars Österberg på bekostnad av ökade risker för en själv och andra trafikanter.

– När du skulle behövt klappnita för den här som svänger vänster framför dig eller kliver ut på gatan har dina chanser för att lyckas med det minskat. Du säljer bort en del av den tiden du har på dig att reagera när du ökar hastigheten.

”Har ni inget bättre att göra?”

Lars Österberg har arbetat som trafikpolis sedan 2008. De flesta som han har bötfällt är väl medvetna om att de kört för fort, och accepterar utan större problem sin bot.

Men kommentarer som ”har ni inget bättre att göra?” förekommer också.

– Det är väldigt många grova brott faktiskt som uppdagas av en fortkörning eller en trasig lampa. Det är inte bara Hitchcock-filmer där ett trasigt bakljus öppnar upp för helt andra saker, säger Lars Österberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.