Avverkningen har skett längs stranden i Varpsand i Nordanstigs kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utredning om olovlig avverkning i Nordanstig nedlagd

Publicerad

I vintras larmade Nordanstigs kommun Skogsstyrelsen sedan man upptäckt att en arrendator avverkat kommunens skogsmark utan lov. Nu har åklagare lagt ned brottsutredningen.

Utredningen kring en misstänkt olovlig avverkning av skog i Sörfjärden i Nordanstigs kommun har lagts ned av åklagare.

– Vi har hört personer kring det här men det gick inte att komma längre, därför la jag ned förundersökningen, säger Carl-Johan Norström, åklagare.

Skogsstyrelsen anmälde

Bakgrunden till utredningen är en anmälan från Skogsstyrelsen. Ett privat bolag hade avverkat 1,8 hektar skog på en fastighet man arrenderade av Nordanstigs kommun i Sörfjärden, Gnarp. Enligt kommunen hade inget tillstånd getts till avverkningen, och någon avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen hade heller inte gjorts.

Företrädare för det arrenderande bolaget, som planerar att bygga ett bostäder i närheten av det avverkade området, hävdade att man inte gjort något fel.

Generellt svåra ärenden

Ord stod mot ord, och åklagaren som utredde misstankarna säger att det generellt är svårt att fastställa vem som bär ansvaret i ärenden som gäller skogsavverkning.

– Det är generellt stora bevisfrågor i den här typen av brott, och det är ofta administrativa missar som sällan sker uppsåtligt, säger Carl-Johan Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.