Utvisade imamen Fekri Hamad som är verksam i Moskén i Gävle döms till en månads fängelse. Foto: SVT

Imamen Fekri Hamad döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2019 har utvisade Fekri Hamad, även kallad Västerås-imamen, varit boende i Gävle. Nu döms han till en månads fängelse för att ha brutit mot sin anmälningsplikt till polisen.

Fekri Hamad, även kallad Västerås-imamen i media, var en av tre imamer som dömdes till utvisning 2019. Enligt Säkerhetspolisen har de bidragit till radikalisering och våldsbejakande extremism. Kort efter utvisningsbeslutet – i december 2019 – flyttade Fekri Hamad till en lägenhet i anslutning till Moskén i Gävle.

Enligt Moskén i Gävle har Fekri Hamad inte haft någon officiell position där utan har hjälpt till vid behov.

Brutit mot anmälningsplikt

Utvisningsbeslutet 2019 har inte kunnat verkställas på grund av hotbilden i hemlandet. Fekri Hamad har istället ålagts anmälningsplikt hos Polismyndigheten varje vardag. Något han vid flera tillfällen har brutit mot.

Han döms nu för Brott mot lagen om särskild utlänningskontroll, vilket resulterar i en månads fängelse.

I domen står det att Fekri Hamad uppgivit att han har diabetes, och att han vid de uteblivna anmälningarna haft höga värden. Han ska då varit oförmögen att röra sig och har därför inte kunnat anmäla sig.

Fekri Hamad har däremot inte kunnat uppvisa något läkarintyg på det inträffade.

SVT Gävleborg har sökt Fekri Hamad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.