Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det gick väldigt fort...” – Vänstern om missen i dagens kommunfullmäktige där partiet omedvetet röstade med M, KD och SD.

Vänstern tryckte på fel knapp när vindkraftbeslut skulle tas

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut om de omdiskuterade 40 vindkraftverken utanför Gävlekusten i kommunfullmäktige under måndagen. Med hjälp av en så kallad minoritetsåterremiss kunde M, KD och SD stoppa beslutet.

Men allt tog en oväntad vändning när Vänsterpartiet tryckte på fel knapp vid en omröstning.

– Det gick väldigt fort och våra ledamöter hängde inte med i beslutsordningen och trodde vi trodde vi skulle rösta om en E-petition skulle återremitteras eller inte, säger Isabella Bexell (V) ledamot i Gävle kommunfullmäktige.

Lite pinsamt kanske...
– Mycket pinsamt.

V gick omedvetet på M:s linje

Först röstade det för dagen halvsatta fullmäktigte för tillståndansökan kring vindkraftparken Utposten efter en lång och hetsig debatt. M kunde med hjälp av KD och SD uttnyttja en så kallat minoritetsåterremiss när man får med sig en tredjedel av församlingen.

Sedan skulle ett beslut om en E-petition, medborgarförslag, tas. Det var Vision Jungfrukustens som ville utreda kostnaderna för vindkraftverken mer bland annat.

När beslutet skulle tas så fanns det tre olika förslag: Bifall, avslå och återremittera. Vänsterpartiet missade då det senare och gick omedvetet på M, KD och SD:s linje. Så medborgarförslaget röstades till allas förvåning igenom. Efter långt uppehåll då presidiet gått igenom kom man fram till att röstningsförfarande kunde tas om, om samtliga var med på det. KD, SD och M sa nej då de vill bifalla förslaget.

– Det betyder att vi tagit beslut om medborgarförslaget före vi behandlat huvudfrågan som handlar om Utposten och som blev återremitterad. Det ska vi istället fatta beslut om i maj nu, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

– Vi fortsätter att hoppas att det blir ett nej till Utposten. Men jag tror tyvärr att majoriteten försöker köra över beslutet som gick igenom på det kommande kommunfullmäktige, säger oppositionsråd William Elofsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet