Vaccinleveranser försenade till hela landet. Foto: Bertil Erksson/TT

Vaccinleveranser försenade – hela landet drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Sverige – och därmed Gävleborg – i kommer inte att få några leveranser av vaccinet Pneumovax som används mot mot luftvägsbakterien Pneumokocker förrän i januari 2018.

– Läkemedelsbolaget har problem att leverera vaccinet i hela världen, och de lager som vi har av vaccinet Pneumovax räcker inte för att vaccinera med under hösten, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, Region Gävleborg

– De som vi rekommenderar Pneumovax – vaccin mot lunginflammationsbakterien Pneumokocker – kan få vaccinet under 2018, men enbart efter tidbokning när Hälsocentralerna har möjlighet att vaccinera, berättar Signar Mäkitalo.

Fakta om Pneumokocker

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation.

De allvarligaste sjukdomarna orsakade av pneumokocker kallas invasiva och kan ge hjärnhinneinflammation och blodförgiftning (sepsis). Det är sjukdomar som förekommer i alla åldrar, även om pneumokockinfektioner främst drabbar de yngsta (barn under två år) och äldsta individerna (över 65 år).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.