Vad är det som luktar på Brynäs?

Publicerad

Arbetet med att markbereda området runt den tidigare Läkerolfabriken, där det allmännyttiga bostadsbolaget Gavlegårdarna ska bygga bostäder i Gävle är i full gång. Men frågan många som är i närheten ställer sig – vad är det som luktar egentligen?

Det grävs för fullt i marken vid den tidigare godisfabriken på Brynäs i Gävle. Och i samband med det har det uppstått en del frågor. För vad är det egentligen som luktar så illa?

– Vi håller på med saneringen av det gamla Mattons garveri och då har vi bland annat grävt fram gamla garverikar av trä och betong som vi håller på att sanera, säger Mattias Janson som är byggprojektchef hos Gavlegårdarna

Mattons garveri tillverkade läder

Ja, under det som så småningom ska ta form av ett bostadsområde döljs resterna av en tidigare industriepok på Brynäs. För mellan 1880 och 1961 tillverkade Mattons garveri läder på platsen. 2003 revs läderfabriken och blev i stället en parkeringsplats. Under saneringsarbetet som nu är igång ger sig nu den gamla industriperioden till känna i en mindre angenäm form.

Är det någonting som är farligt att inandas för allmänheten?

– Nej lukten i sig är inte farlig och vi tar hand om massorna och kör iväg till destruktion. Vi gör saneringen för att byta ut de förorenade massorna till tjänliga massor så vi kan bygga bostäder och anlägga sandlådor och fruktträd och så vidare, säger Mattias Janson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer