Chatt: Infektionsläkaren Christian Ehrenborg svarade på frågor om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Vi är nu inne på tredje året på coronapandemin och fortfarande finns det rekommendationer och restriktioner som vi ska förhålla oss till. Ni är många som har ställt frågor om coronaviruset till infektionsläkaren Christian Ehrenborg. Se vad folk frågat och vad infektionsläkaren har svarat.

Frågor till infektionsläkaren Christian Ehrenborg

Nu avslutas chatten. Tack för alla frågor ni skickat in.

Johanna • Om jag testades positiv för covid i söndags och har ännu inte tagit 3e sprutan, kan jag avvakta ett tag med den för att få ut ett så långvarigt skydd som möjligt?

Rekommenderar att du låter dig vaccineras med 3:e dosen när du har tillfrisknat.

Maria • Tack för svar! Har du exempel på de kompromisserna?

Politiska vägval grundas ju på en lång rad av bakomliggande orsaker, och när dessa vägval ska mötas blir det kompromisser i försöken att göra avvägningar mellan olika intressen.

Mia • Hej, jag testade positivt på två snabbtest i helgen. Kan ej jobba hemifrån. Kan jag se mig själv som smittad och stanna hemma minst fem dagar och symtomfri? Eller måste jag följa upp med pcrtest?

Följ upp med PCR-test, men betrakta dig som smittad.

Å L • Du fick frågan om avstånd vid både tal och sång och svarade att två meter räcker. Är det verkligen det vid sång och när man spelar blåsinstrument? Jag tycker den marginalen är för lite. Det nämns lite för sällan hur mycket som kan lagras i luften inomhus vid dylika aktiviteter och hur man ska agera.

Att sjunga i kör innebär ökad risk för smitta - just av den anledningen du antyder. Så regler kan vara fyrkantiga, men har fördelen att det är ett riktvärde under "normala" omständigheter. Samma sak gäller ju i vården att under vissa omständigheter ökar smittsamheten hos patienten om patienten behöver vissa former av andningsstöd. Med andra ord är det alltid bra att tänka själv.

Maria • Bör man inte släppa på restriktioner och lägga ner allmän provtagning då omikron tagit över och sällan orsakar allvarlig sjukdom?

Bra fråga. Det har ju lyfts i debatten på sistone, och vissa länder lutar åt det vägvalet. Men igen är det många omständigheter att förhålla sig till, varför olika kompromisser är oundvikliga.

Eva • tillhör riskgruppen, vågar man besöka tandläkaren på Gävle sjukhus?

Ja, det skulle jag våga. Men hör gärna av dig till Sjukhustandvården i förväg om din farhågor.

Anki Johansson. • Hej har fått mkt besvär med mitt exem sedan jag har covidsprutorna. Äter nu min fjärde cortisonbehandling, slutar på torsdag igen. Märker nu att det börjar komma tillbaka igen. Klpda stickningar, frossa och svettas. Ingen verkar ta mig på allvar. Tack Anki

Diskutera gärna med din husläkare, som får ta hjälp av andra specialister vid behov.

lina • hur kommer det sig att gymnasieskolorna ännu inte fått distans än? jag själv är en gymnasieelev och jag tycker att distansundervisning borde införas det är mer än hälften som är sjuka på skolorna, ingen tar restriktionerna seriöst vilket absolut inte är okej. inför distans!

Jag håller med dig om att efterlevnaden till rekommendationer inte alltid är på topp, samtidigt förstår jag drivkraften att återgå till normalitet, dvs i det här fallet vanlig skolgång på plats.

Anna • Hej I början på februari sätter danskurserna igång igen. Är det förenligt med dom restriktioner som finns idag?

Det ligger i allas intresse att rekommendationerna efterlevs. Också i organisatörernas intresse. Så det får man anta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.