Från vänster: Bengt Friberg, kommunchef. Lars Ljungström, huvudskyddsombud Mohlins buss och Jocke Brunner-Palm, områdeschef Mohlins buss. Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter hoten: Busshållplatser dras in nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens rapporter om hot och våld på bussarna i Hälsingland vidtas nu åtgärder på natturerna från Hudiksvall. Bland annat blir resecentrum den enda påstigande hållplatsen i Hudiksvall på de berörda sena bussturerna. En ytterligare vakt och överfallslarm inför också.

Det är stökigt på sena bussturerna från Hudiksvalls resecentrum till Iggesund och Ljusdal. SVT Gävleborg har tidigare berättat hur en bussfärd höll på att sluta i en katastrof efter att en chaufför misshandlades i farten.

Facket har tidigare sagt att de kommer kräva skyddsstopp på de utsatta turerna om inget görs.

– Det känns inte bra så som situationen har varit, därför bjöd vi in till en sittning där vi diskuterade förutsättningslöst och har kommit fram till ett batteri med åtgärder som vi ska testa under oktober, säger Bengt Friberg, kommunchef.

LÄS MER: Busschaufför slagen under färd från Hudiksvall

Under torsdagen höll polisen, bussbolaget och kommunen en presskonferens för att berätta om vilka gemensamma krafttag som ska sättas in för att få stopp med problemen. En av åtgärderna kommer det bland annat handla om att flera påstigningsplatser i centrala Hudiksvall tas bort nattetid.

Bussbolaget vill ha kameraövervakning. Foto: Fredrik Persson/TT

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Man kommer också sätta in ytterligare en vakt på resecentrum utöver den vakt som redan arbetar där. Förarna kommer utrustas med överfallslarm som går direkt till ett vaktbolag. Via larmet kan vaktbolaget se bussens position och höra vad som händer på bussen. Därefter avgör de om polis tillkallas eller om vaktbolaget själva åker ut till bussen.

Polisen kommer också öka sin närvaro vid resecentrum. Sedan tidigare ligger också en ansökan från bussbolaget att få använda övervakningskameror på bussarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer