Foto: Markus Dahlberg/SVT

Valboföretagare körs bort från vattentäkt – känner sig orättvist behandlade

Uppdaterad
Publicerad

SVT berättade tidigare i veckan att politiken i Gävle vill att Vattenfall får dispens att bygga en transformatorstation innehållande en stor mängd olja på kommunens dricksvattentäkt, trots att miljökontoret har varnat för riskerna.
Andra företagare som genom åren har blivit nekade liknande dispens upplever sig nu orättvist behandlade.

Gävles dricksvattentäkt sträcker sig under bebyggda områden i Valbo. Åkeriägaren Robert Martinsson får inget tillstånd för att parkera sina lastbilar på fastigheten han hyr i ett industriområde, trots förslag på lösningar som skulle förhindra att ett läckage från en lastbil rinner ner i vattentäkten. När han får veta att politiker i kommunen vill bevilja Vattenfall dispens för att vara på vattentäkten, trots varningar från det egna miljökontoret, blir han besviken.

– Vi lär värna om vattentäkten, men vi kan också göra det säkert. Jag har varit företagare här i 35 år, men det har man väl inget för, säger Robert Martinsson.

Avfärdar orättvis behandling

Vattenfalls transformatorstation, som ska innehålla 220 000 liter olja, ska förse Microsofts gigantiska serverhall i Stackbo med el.

Är inte det här en speciallösning för att det är just Microsoft som behöver ström?

– Vi kollar alltid på om det är möjligt att bygga saker och i det här fallet har vi sett att det är möjligt om man vidtar försiktighetsåtgärder, säger Daniel Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet