Polisen utreder om det kan finnas ett samband mellan brotten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Våldsamma åldringsbrott i Bollnäs – polisen utreder samband

Publicerad

På mindre än en vecka har två pensionärer drabbats av våldsamma brott på Öster i Bollnäs. Vid den ena händelsen stals bland annat mobiltelefon och plånbok. Den andra gången stals ingenting men ett slag utdelades. Polisen utreder om det finns ett samband mellan brotten.

– Just den här typen av brott är inte så vanliga enligt min bedömning, säger Anders Sigurdsson, förundersökningsledare vid polisen i Bollnäs.

Det första brottet inträffade den 3 januari. En kvinna i 70-års-åldern befann sig i trapphuset där hon bor och tillfrågades av en man om en person som inte bor i bostadshuset.

Efter mötet började kvinnan att gå upp för trappan varpå mannen ryckte tag i hennes väska, tog den, och lämnade platsen. Kvinnan blev tvungen att hålla i sig i räcket för att inte falla.

– Initialt rubricerades brottet som rån men nu utreds det som grov stöld. Kvinnan fick inte några bestående skador men hon blev skärrad, säger Anders Sigurdsson.

Slogs i bröstområdet

Fyra dagar efteråt, också på Öster, inträffade det andra brottet. När en kvinna i 80-årsåldern öppnade sin dörr stod en man utanför. Han slog henne i bröstområdet så att hon ramlade in i lägenheten. Därefter avlägsnade sig mannen.

Kvinnan behövde inte uppsöka sjukhus. Även hon uppgavs vara skärrad, men inga ägodelar stals.

– Vi har en utredningsgrupp på fyra personer som jobbar med förhör i området och så har vi flera uniformerade patruller som rör sig där, säger Anders Sigurdsson och fortsätter:

– Öster bebos till stor del av äldre personer. Jag förstår att man känner oro och vi gör det vi kan för att komma till rätta med det här.

Svårt med signalement

Kvinnorna har lämnat signalement och de skiljer sig till vissa delar. Det är därför oklart om det rör sig om en eller två män. Gemensamt är att gärningsmannen i båda fallen hade på sig mörka kläder och kan vara i medelåldern.

Tips från allmänheten

Polisen har fått in ett tips från allmänheten som kan vara relevant i utredningen. Den 3 januari befann sig en man i ett trapphus i centrala Bollnäs men han ombads att gå av en boende för att han inte hörde dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.