Margareta Gonzales Lindh tror att drogtesterna kommer att ha avsedd effekt. Foto: Erik Engelro/SVT

Vårdanställda positiva till drogtester

Uppdaterad
Publicerad

En vanlig uppskattning säger att omkring tio procent av befolkningen har ett riskbeteende i samband med alkohol eller droger.

– Och det finns ingen anledning att tro att det är annorlunda hos oss, säger Markus Lindroos, tillförordnad HR-chef i Region Gävleborg.

Det är bakgrunden till beslutet att inleda slumpvisa drogtester av de omkring 4500 personer som är anställda inom vården.

Vårdförbundet, den största fackliga organisationen på området, har ställt sig kritiskt till drogtester av vårdanställda. Man hänvisar bland annat till skyddet för offentliganställda att inte behöva utsättas för kroppsundersökningar av sin arbetsgivare.

”Det ligger i tiden”

Men Region Gävleborg förefaller ha juridiken på sin sida. Och att döma av personal på Gävle sjukhus som SVT Gävleborg har talat med finns inget större motstånd mot de kommande drogtesterna.

– Det ligger i tiden. Om det skulle drabba min integritet får jag väl ta den smällen för dem som testerna hjälper, säger Jonathan Fernandez, fysioterapeut.

– Jag tror att det kommer att fungera som det är tänkt, förebyggande, tillägger Margareta Gonzales Lindh, logoped.

Margareta Gonzales Lindh tror att drogtesterna kommer att ha avsedd effekt. Foto: Erik Engelro/SVT

Enligt Markus Lindroos kommer omkring 1000 personer per år att ombes lämna ett urinprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.